Ελληνικά

Αντικείμενο

Το εικαστικό αποτέλεσμα που παρουσιάζω τα τελευταία χρόνια, είναι μια προσπάθεια ένταξης αντιφατικών μεταξύ τους στοιχείων σε έναν αυτόνομο οργανισμό, αφήνοντας να διαφαίνονται όλες οι επιμέρους ισορροπίες σε υλικά, υφές και φόρμες, στην ουσία ένα τρισδιάστατο μή-παραστατικό αποτέλεσμα, που αφομοιώνει θεματικά, ζωγραφικά και γλυπτικά στοιχεία.

Οι φόρμες και οι πλαστικές αξίες διαμορφώνονται κατά τη διαδικασία καταστροφής-ανακατασκευής, η οποία αφήνεται να διαφανεί καθαρά, αντιπαραβαλλόμενη με τις μετέπειτα «καθαρές» και αποφασιστικές παρεμβάσεις.

Παραμερίζοντας συνήθως το εφέ της αναπαράστασης, στοχεύω στο ανατρεπτικό αποτέλεσμα μέσα από πλαστικά καθαρά μέσα.

Υλικά

Η ανακύκλωση υλικών, κάποιες φορές και προσωπικών αντικειμένων, οφείλεται στη φύση τους ως συγκινησιακά στοιχεία, ενώ κυριαρχεί το ξύλο, ένα οργανικό και συχνά τραχύ υλικό, που με εξυπηρετεί στην δημιουργία αντιπαραθέσεων με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, στη διαδικασία εμπλέκονται συχνά καινούργια υλικά, καθημερινά αντικείμενα, τυπώματα ψηφιακά επεξεργασμένων εικόνων, φωτογραφίες, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο.

Θέση

Ξεκινώντας με την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό, δικαιωματικά προσιτό σε όλους, και πως τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να μοιράζονται, προσπαθώ να παρουσιάζω σε χώρους ευρύτερης πρόσβασης και σε σημεία με κοινωνικοπολιτική φόρτιση, ενώ αποφεύγω τα υπεροπτικά μαγαζιά τέχνης, τα οποία είναι αντίθετα στον κοινωνικό της ρόλο, αλλά και τη γενικότερη στάση ζωής μου.

Δεν μπορεί να νοηθεί μια κοινωνία χωρίς τέχνη και καλλιτεχνική παιδεία και είναι άδικο και πολιτιστικά σπάταλο να διατίθενται αποκλειστικά στην οικονομική ολιγαρχία.

Ομάδες

Η έναρξη της συνειδητοποιημένης ενασχόλησής μου με τα εικαστικά από τις αρχές του 80, υπήρξε προσωπική πρόκληση και υπόσχεση κριτικής στάσης απέναντι στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά στερεότυπα.

Στα πλαίσια αυτής της πρόθεσης, μέσα στα χρόνια έγινα επίσης μέλος αρκετών εικαστικών ομάδων, ελπίζοντας στην ευρύτερη διάδοση των κοινών ιδεών και στάσης μας, αλλά και ταυτόχρονα προβάλλοντας τις επιμέρους εικαστικές προτάσεις των καλλιτεχνών.

Σκοπός αυτών των ομάδων είναι η δημιουργία αυθεντικών, πολύπλευρων και αντισυμβατικών παρουσιάσεων, έχοντας σαν βάση την συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, την αποβολή του εγωιστικού ατομισμού και των τοξικών συμπεριφορών που συνεπάγονται, καθώς και την αλληλεπίδραση με την κοινωνία και την καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρονται πραγματικοί λόγοι για την αποφυγή της κοινωνικής αδιαφορίας για την σύγχρονη τέχνη και την απομόνωση των καλλιτεχνών ως γραφικών κοινωνικά στοιχείων.

Γιώργος Νουβάκης

Ιούνιος 2017